Maya: Vadí nám muzika v supermarketech

Duo Maya má ve své kariéře již za sebou několik desek či nominaci na Objev roku na výročních cenách Akademie populární hudby. Právě vydávají svoji novou desku Skrývaný a v rozhovoru prozrazují, jak se jejich nový počin liší od těch předešlých.

Na fotkách k desce jste, Noro, v požehnaném stavu. Miminko se už narodilo?

Nora Grundová (zpěv): Přišlo na svět 21. dubna, asi měsíc před vydáním desky. Je to chlapec a jmenuje se Elia.

Poznamenalo nějak těhotenství novou desku?

Grundová: Darek začal skládat ve chvíli, kdy se dozvěděl, že jsem těhotná.

Darek Král: Napsal jsem tenkrát titulní písničku Skrývaný. Původně se to album mělo jmenovat Mandylion, protože je na něm náš výklad Křížové cesty. To těhotenství jí dalo ale další rozměr. Skrývané může být buď miminko, anebo život Krista.

Proč jste si vybrali téma Křížové cesty?

Král: Původně jsem chtěl napsat Requiem, ale zatím jsem nenašel odvahu. Téma Křížové cesty je dnes dost populární, myslím hlavně na Šifru Mistra Leonarda nebo film Utrpení Krista. Já o něm přemýšlím už asi pět let. Křížová cesta je množina témat: zastavení, smrt, stagnace, odsouzení, pomoc bližnímu, odpuštění, naděje, zklamání, vztah k rodině. Snažíme se je reflektovat v dnešní době. Beru to jako symbol.

Hraje roli i vaše víra?

Král: Nebyl jsem křtěný, ale už jsem. Nestává se ze mě kněz, nicméně cestu k víře si nacházím. Možná to souvisí s přibývajícím věkem, ačkoli duchovní život mi byl vždycky sympatický. Víra ale nebyla hlavní důvod, tím je téma Křížové cesty.

Skrývaný je vaše třetí deska. Co ji od předešlých odlišuje?

Král: Je písničkovější, akustičtější, přístupnější člověku, víc o životě.

Není škoda vybírat z tohoto koncepčního materiálu jednu skladbu pro rádia jako singl?

Grundová: Je to vytržené z kontextu, ale tak to chodí. Nikde nepřehrají všech čtrnáct písniček.

Král: Děláme spíš poslechovou muziku, nad kterou je třeba trochu uvažovat. Vydáváme ale u velké gramofirmy a musíme přijmout pravidla hudebního průmyslu. Vadí mi například muzika v supermarketech. Myslím si dokonce, že by tam neměli prodávat ani knihy. Na to jsou jiné obchody, speciální.

Jaroslav Špulák, Právo

Napsat komentář